Het gebruik van mobiele telefoons is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven; ook niet op de werkvloer. Het is daarom geen wonder dat er apps in opkomst zijn die aansluiten op een ECD. Maar hoe weet je of die app nou wel of niet handig is voor uw organisatie? 

Die vraag wordt steeds moeilijker te beantwoorden. Meer en meer bedrijven spelen in op deze markt. ECD-ontwikkelaars hebben hun eigen apps, of werken samen met andere partijen. Het is daarom goed om een projectleider aan te stellen die uitzoekt wat het beste werkt voor uw organisatie. Maar waar moet die nou eigenlijk op letten?  

Meer tijd voor echte zorg 

Op papier is het natuurlijk geweldig: een app die alle cliëntinformatie bundelt, die afspraken bijhoudt en waarop je kunt rapporteren. Toch hebben dit soort technieken een belangrijke keerzijde. Werken ze niet goed, zijn ze niet snel genoeg, of ingewikkeld in gebruik, dan zien mensen ze meer als last dan als toevoeging. Zorgmedewerkers staan hier zeker voor open, maar willen weten dat het tijdbesparend en praktisch is. Dan blijft er immers meer ruimte over voor de echte zorg. 

Pilot 

Heeft u interesse in een app, dan is het van belang om een pilot aan te gaan in nauwe samenwerking met een app-ontwikkelaar. Deze start altijd met een scoping-sessie. In een Scope kijkt de projectleider samen met de app-ontwikkelaar(s), verschillende zorgmedewerkers en functioneel applicatiebeheerders naar de huidige situatie. Ze delen allemaal hun verwachtingen en wensen. Op basis van dit gesprek stellen ze criteria op, die bepalen of een app geschikt is.  

Juist wanneer je met verschillende partijen samenwerkt, de belangen van iedereen wilt meenemen en op onvoorziene omstandigheden wilt kunnen anticiperen, is het maken van een duidelijke planning onlosmakelijk verbonden met het succes van de pilot. 

Gebruikersgemak 

Tussen de Scope en de invoering van de app zit ideaal gezien een aantal weken. Hierin kunnen ontwikkelaars wijzigingen en tests uitvoeren. De functioneel beheerders controleren ondertussen of het gebruik onder medewerkers naar wens is. Bouwt u deze evaluatie niet in, dan loopt u het risico dat de wensen van de Scope niet worden verwezenlijkt. Het gebruikersgemak is essentieel. Controleer dit dus goed! 

Pas als de basisfunctionaliteiten van de app gewaarborgd zijn, begint de pilot met een kick-off. Hierover leest u meer in ons volgende blog. 

Ondersteuning 

Wilt u onderzoeken of een app meerwaarde heeft voor uw organisatie, maar laat u het onderzoek hiernaar liever over aan een ervaren partij? Onze consultants functioneel beheer hebben ervaring met diverse ECD’s, verschillende apps en app-ontwikkelaars. Neem vooral contact met ons op om eens te overleggen wat het beste kan werken voor uw organisatie. 

TBA Services: Beter in beheer

Lees hier meer van onze blogs: