Elke organisatie heeft verschillende taken en doelen. Binnen een zorginstelling is er één doel dat er met kop en schouders bovenuit steekt: zo goed en aandachtig mogelijk zorg leveren. Waar een deel van de organisatie die essentie soms uit het oog verliest, staart een ander zich er juist op blind. Veel medewerkers zijn te gefocust op hun eigen taken. Het gevolg: frictie, onbegrip en onnodig werk. Daarom richt TBA Services zich er in haar diensten altijd op om mensen bewust te maken van de gevolgen die het werk van de een hebben op het werk van een ander. In andere woorden: begrijp de processen binnen een organisatie. 

Geen goed begrip van bedrijfsprocessen 

Het is het terechte cliché van de zorgprofessional: de harde werker die elke minuut van de spaarzame tijd met een cliënt bezig wil zijn. De administratie gebeurt snel voor vertrek, of aan het einde van de dag. Zo veel aandacht als er zit in het leveren van de zorg, zo snel wordt die zorg verantwoordt. Dat is toch niet waar dit werk om gaat? 

Een logische gedachte, maar het werk van de één is toch echt verbonden met het werk van de ander. Klopt de declaratie niet, dan komen collega’s bij andere afdelingen zoals de cliëntenadministratie en financial control in de knel. Maken er genoeg mensen fouten in het ECD, dan deugt uiteindelijk de hele financiële huishouding niet. Achter één verkeerde druk op de knop zitten allerlei gevolgen. 

Achter een verkeerde controle of onrealistische verwachtingen overigens net zo. Managers, beheerders en andere medewerkers overzien niet altijd het dagelijks werk en de werkdruk van een zorgprofessional. Toch heeft het zorgkantoor de verantwoordelijkheid om deze processen te stroomlijnen en de zorgmedewerker te trainen in de registratie. Ook hier zien we dus slordigheden of onrealistische verwachtingen. 

Verlies van talent

Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen in een organisatie zich vooral richt op zijn eigen taak. Dat ze hun bijdrage leveren aan dat ene hogere doel. Wat alleen vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het hogere doel makkelijker te bereiken is als mensen wat begrip hebben van elkaars werk. We zien binnen zorginstellingen veel eilandjes. Tussen die eilandjes lopen allerlei processen, waar men geen weet van heeft. 

Door elk eilandje te leren wat het kan bijdragen aan die processen, hoe ze er het werk van hun collega’s makkelijker maken, leer je hoe dat bijdraagt aan betere zorg. Hoe makkelijker iedereen samenwerkt, hoe minder tijd, energie en talent er verloren gaat. Des te beter de organisatie, des te beter de zorg. Iedereen kan dit begrijpen, maar niet iedereen krijgt het uitgelegd. Daarom zorgen wij ervoor dat niet alleen de taken, maar juist ook de processen duidelijk zijn. 

TBA Services: Beter in beheer

Lees hier meer van onze blogs: