Steeds meer zorginstellingen hebben aandacht voor de digitale vaardigheden van hun medewerkers. Dat dit nodig is, blijkt uit cijfers die te lezen zijn in een rapport van ‘Digivaardig In De Zorg’. Eén op de tien Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar bezit geen tot weinig ervaring met computers en kan dus beschouwd worden als een digitale starter.
Ook onder zorgverleners speelt dit probleem. In de VVT is ongeveer 20% een digitale starter en in de gehandicaptenzorg is dit minimaal 10%. In een tijd waarin er steeds meer gedigitaliseerd wordt, krijgen medewerkers steeds meer te maken met digitale hulpmiddelen. Het is dus als zorginstelling belangrijk om jouw zorgmedewerkers voldoende ondersteuning te bieden. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere kwaliteit van zorg en voor meer werkplezier.
Een zorginstelling die druk bezig is om digicoaches goed neer te zitten binnen de organisatie is Amsta. Onze medewerkers Ceres Bekers en Eline Cense zijn hier actief als digicoach. Zo kwamen wij in contact met Yvonne Beckers, projectleider Digivaardig. Wij spraken met haar over wat een digicoach doet, hoe Amsta de rol verder aan het ontwikkelen is met het project Digivaardig en welke rol er in de toekomst is weggelegd voor digicoaches.
Wat is een digicoach?
Een digicoach ondersteunt hulpverleners bij het gebruik van ICT. Dit kan gaan om ondersteuning bij het gebruik van het elektronisch cliënten-/patiëntendossier of andere elektronische applicaties die gebruikt worden in de zorg, maar ook om het verbeteren van basiscomputervaardigheden van medewerkers. Deze ondersteuning kan in verschillende vormen plaatsvinden, zoals in de vorm van trainingen, het schrijven van instructies, training on the job en bereikbaar zijn voor vragen die gesteld worden via de servicedesk.
Een digicoach maakt de vertaalslag tussen zorg en ICT en moet dus samenwerken met zowel zorgmedewerkers als applicatiebeheerders/functioneel beheerders. Een digicoach kan een zorgprofessional zijn die is opgeleid tot digicoach, maar kan ook iemand zijn zonder zorgachtergrond met brede interesse in de zorg.
Project Digivaardig
Tegelijkertijd met de overstap naar het ECD Pluriform in 2020 is Amsta begonnen met de inzet van digicoaches. Tijdens de implementatie van Pluriform lag de focus op het ondersteunen van zorgverleners met het basisgebruik van Pluriform. Vanwege het succes van deze ondersteuning wil Amsta de focus van digicoaches verder uitbreiden. Hieruit is het project Digivaardig ontstaan. Amsta werkt vanuit het idee dat een digicoach allround is. Een digicoach ondersteunt niet alleen bij het gebruik van het ECD, maar ook bij het verbeteren van basiscomputervaardigheden en bij het leren werken met andere zorgapplicaties, zoals bijvoorbeeld een verpleegoproepsysteem.
Bij Amsta is de digicoach een aparte functie, zodat de digicoach voldoende tijd heeft voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden en proactief kan handelen. Doordat een digicoach geen tijd hoeft te verdelen tussen het verlenen van zorg en het uitvoeren van de digicoach taken, kan hij zich vastbijten in dingen die niet fijn werken en verbetering initiëren.
Op dit moment vindt er een inventarisatie plaats van de behoeftes van verschillende betrokkenen, zoals managers en zorgmedewerkers. Waar is behoefte aan, welke applicaties frustreren het meest en op welke manier kan de digicoach hierbij ondersteunen? Dat de digicoaches al wel omarmd zijn, blijkt doordat meerdere clustermanagers voor de implementatie van het verpleegoproepsysteem gevraagd hebben of de digicoaches kunnen helpen bij het trainen van de medewerkers.
Bij Amsta bestaat de wens om iedere digicoach aan een aantal locaties te koppelen, zodat mensen een vast aanspreekpunt hebben. Het hebben van een vast contactpersoon maakt de drempel lager om hulp te vragen. Niet voor iedereen is het vragen van hulp met betrekking tot zijn computervaardigheden vanzelfsprekend. Ook zorgt dit ervoor dat een digicoach goed op de hoogte is van de moeilijkheden die spelen op een locatie en kan hierop ingespeeld worden door medewerkers proactief van informatie te voorzien of trainingen aan te bieden.
Digicoaches in de toekomst
Al langere tijd leeft de vraag hoe zorgverleners beter meegenomen kunnen worden bij digitale ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe innovaties. Doordat een digicoach in verbinding staat met zorgverleners zou deze een actieve rol kunnen spelen in een instelling bij de implementatie van nieuwe digitale ontwikkelingen. Een digicoach heeft zicht op de problemen waar medewerkers tegenaan lopen en kan ook voorzien of een nieuwe applicatie mogelijk soortgelijke problemen teweeg gaat brengen zodat hier vooraf al op ingespeeld kan worden.
De digitalisering in de zorg zal in de toekomst verder doorzetten. De rol van digicoach heeft al onder verschillende namen zijn intrede gemaakt in de zorgwereld en zal dit in de toekomst ook zeker blijven doen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Functioneel beheerders en digicoaches werken veel samen. Op beide gebieden kunnen wij u ondersteunen. Daarnaast kunnen wij ook met u meedenken hoe u de rol in de organisatie kunt neerzetten. Voor meer inhoudelijke informatie, dan kunt u contact opnemen met Eline Cense.