De dubbele medicatiecontrole is een erg belangrijke check die de kans op fouten bij medicatiegebruik flink verkleint. De afgelopen paar jaar kwamen er steeds meer apps op de markt, waarmee zorgprofessionals deze dubbele controle snel en eenvoudig kunnen regelen. Volgens de eHealth-monitor nam het gebruik van die apps in de ouderenzorg tussen 2017 en 2018 bijvoorbeeld toe van 23 naar 33 procent. In hetzelfde onderzoek gaf zo’n 80% van de zorgprofessionals aan dat ze de voordelen van de apps wel inzien. Het is daarom op zijn minst goed om het gebruik te overwegen. Maar waar moet u dan op letten? 

1. Kijk naar de dekking

Hoe gebruiksvriendelijk een app ook is, het succes ervan is ook afhankelijk van de dekking van verschillende apotheken. Zorg daarom dat apotheken waar u veel mee werkt, zijn aangesloten bij de app. Het aanbod van de app-leverancier moet wel rijmen met de wensen van uw gebruikers. 

2. Kijk naar de eindgebruiker

Apps moeten het werk van zorgprofessionals makkelijker maken, niet moeilijker. Juist door de toename ervan op de werkvloer, zien we ook geregeld mensen bij wie nieuwe technologieën averechts werken. Vooral onder oudere zorgprofessionals kan een nieuwe applicatie zorgen voor verwarring en onrust. Juist bij een belangrijke controle als deze, is het zaak dat die zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dit is ook grotendeels op te lossen door middel van trainingen, maar het is hoe dan ook van belang om vooraf kritisch te kijken naar de draagkracht van een nieuwe applicatie.  

3. Draai een goede pilot

Nadat u weet wat de mogelijkheden van de app en de wensen van de zorgprofessionals zijn, is het cruciaal om de app uitgebreid te testen. Eerder schreven we al over het belang van een goede pilot voor ECD-apps. Dit belang is niet minder groot bij apps voor de dubbele medicatiecontrole. Zonder goede pilot haalt u niet het meeste uit uw app én is de kans groot dat gebruikers er niet goed mee om zullen gaan. Zorg daarom tijdens de pilotfase voor goede trainingen, duidelijke communicatie en goede metingen. Hiermee voorkomt u dat u veel geld in een weinig of verkeerd gebruikt systeem stopt. 

Wat kan TBA voor u doen?

Wij kunnen ook altijd helpen bij het beoordelen en implementeren van apps in uw organisatie. We hebben ervaring met het onderzoeken en draaien van pilots voor diverse apps. Zowel voor dubbele medicatiecontrole als voor het algemene ECD. Neem gerust contact met ons op om te horen wat we voor u kunnen doen.  

TBA Services: Beter in beheer