Om u goed bij te kunnen staan in uw functioneel beheer, is het zaak dat onze consultants goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de veelgebruikte ECD’s. Afgelopen week waren wij daarom aanwezig bij de roadmapbijeenkomst van Unit4 Cura. De leverancier presenteerde daar vernieuwingen die het dit jaar wil doorvoeren. Wij zetten die graag voor u op een rijtje. Wat zijn de aandachtspunten en wat betekenen die voor uw functioneel beheer?

1. Nieuwe web-omgeving

De belangrijkste wijziging is misschien wel dat er een heel nieuwe web-omgeving komt. Deze vervangt de oude omgeving én op termijn de backoffice. Niet alleen de cliëntenzorg, maar ook de zorgregistratie, facturatie en uiteindelijk het functioneel beheer zullen gaan plaatsvinden op het web.

Die nieuwe web-omgeving gaat werken met dashboards met widgets: een bureaublad met verschillende schermonderdelen met elk hun eigen functionaliteit. Welke schermonderdelen u ziet en waar u dus mee kunt werken, is afhankelijk van uw rol binnen de organisatie. Een belangrijke eerste taak is daarom het duidelijk in kaart brengen van de verschillende functies en rollen in je organisatie en de bevoegdheden die daarmee gepaard gaan. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat autorisaties een stuk sneller verlopen en zo minder belastend zijn voor functioneel beheerders.

In de overgang van het oude naar het nieuwe systeem zal een periode van overlap zitten. Oude functionaliteiten blijven, in de vorm van widgets, beschikbaar binnen Cura Web. De zorgfacturatie zal als eerste helemaal worden overgezet.

2. Nieuw voorportaal

Met de nieuwe web-omgeving komt er ook een heel nieuw voorportaal: één centrale plek voor het goedkeuren van afspraken en facturaties. Daarin wordt het mogelijk om afspraken in bulk te wijzigen en komt er een scheiding tussen het cliënten- en het medewerkersvoorportaal. Dit moet ervoor zorgen dat, als er geen juiste beschikking is voor cliëntenzorg, de gewerkte uren van de medewerker niet meer on hold staan. Unit4 belooft verder dat het systeem in de toekomst afwijkende afspraken herkent, waardoor het niet nodig is om basiswerkzaamheden te controleren.

3. Mobile Healthcare

Unit4 Cura ziet het gebruik van mobiele devices binnen de langdurige zorg een steeds grotere en belangrijkere rol innemen. Daarom zal het de functionaliteiten in de Zorgapp verder uitbreiden, totdat u uiteindelijk alle dagelijkse registraties met die app kunt vastleggen. Het is nadrukkelijk niet de ambitie om het gehele ECD in één app beschikbaar te maken. Een app is krachtig omdat deze klein en overzichtelijk is, en u precies weet wat u ermee kunt.

Er zullen daarom verschillende apps komen voor verschillende werkgebieden. De Zorgapp is er voor het registreren van basiswerkzaamheden, zoals afspraken goedkeuren en het wijzigen en invoeren van rapportages, Meetmattie voor het afnemen en registreren van metingen. Een app voor een arts of een cliënt zal weer andere functionaliteiten vragen. De apps moeten ervoor zorgen alle zorgmedewerkers in staat zijn om tijdens het werk al te registreren, waardoor de administratieve last zal afnemen voor de zorgprofessional.

Gevolgen functioneel beheer

Al deze veranderingen zorgen ervoor dat de werklast voor functioneel beheerders verschuift. Gebruikers kunnen immers zelf meer administratief werk doen. Hoewel dit het functioneel beheer ontlast, krijgen zij weer meer verantwoordelijkheden op het gebied van educatie. Medewerkers moeten allemaal in staat zijn om goed om te gaan met de nieuwe omgeving en functionaliteiten. Aan de functioneel beheerders om daarvoor te zorgen.

Wij kunnen ons voorstellen dat deze transitie vragen oproept over hoe u deze kunt implementeren. TBA is er om te zorgen dat dit soort processen niet ten koste gaan van uw zorgtaak. Wilt u weten hoe wij daarmee kunnen helpen – of dat nou binnen Unit4 Cura is, of een ander ECD – neem dan contact met ons op.

TBA Services: Beter in beheer

Lees hier meer van onze blogs: