Het automatiseren van processen is iets dat in de meest uiteenlopende bedrijfstakken gebeurt. Ook in de zorg speelt ICT een steeds grotere rol. Veel zorginstellingen zijn, zeker vanwege het belang van een goed elektronisch cliëntendossier, hard bezig om een inhaalslag te maken in deze digitalisering. Functioneel beheer wordt zo een steeds crucialer onderdeel van het werk in deze sector. Maar wat houdt het precies in en wat draagt het bij aan uw organisatie? 

Optimalisatie ECD 

De belangrijkste rol voor functioneel beheerders is het optimaal inzetten en gebruiksvriendelijk houden van het ECD. Een ECD is hét middel voor procesoptimalisatie, mits je het goed gebruikt. Voor instellingen die hier niet genoeg kennis van hebben, is het vaak juist een blok aan het been.  

Het elektronisch cliëntendossier moet goed werken aan de voor- en achterkant. Dat wil zeggen: het moet makkelijk en overzichtelijk zijn voor de gebruiker, en op basis van dat gebruik precies de juiste informatie op de juiste manier verzamelen. Een functioneel beheerder waarborgt die twee onderdelen. Daarnaast is hij het aanspreekpunt voor alle vragen omtrent het ECD. Hij lost zowel eerste- als tweedelijns incidenten op en is zo essentieel en onmisbaar in de zorg; de verbindende schakel tussen de alledaagse werkzaamheden van veel medewerkers en het vaak onzichtbare en onbegrijpelijke technische aspect van een ECD.  

Bij afwezigheid of gebrekkige uitvoering van functioneel beheer, nemen gebruikersgemak en vertrouwen in het ECD snel af. Het legt druk op de mensen die de werkelijke zorg verlenen en kost hen bovendien onnodig veel tijd. Goed functioneel beheer zorgt daarentegen voor rust en overzicht op de werkvloer en voor de juiste data voor uw organisatie. 

Faciliteiten, kennis en mankracht 

Het gebruik van digitale technologieën is een dagelijks onderdeel van bijna ieders leven. Toch is dat geen garantie voor goede randvoorwaarden. Faciliteiten, kennis en mankracht ontbreken in de zorg nog geregeld. Goed functioneel beheer haalt de druk van uw organisatie af. Vertrouwen in het ECD aan de voorkant en goede administratieverwerking aan de achterkant maken van die organisatie juist een goed geoliede machine.  

TBA Services kan hierbij helpen. Wij maken de mogelijkheden voor uw organisatie inzichtelijk, kunnen het beheer voor korte of langere tijd overnemen en zorgen voor de juiste kennis bij uw werknemers. Wilt u weten hoe u meer uit uw beheer haalt? Neem vooral contact met ons op. 

TBA Services: Beter in beheer 

Lees hier meer van onze blogs: