Het is al een tijd bekend, er gaat een ingrijpende verandering komen in het declareren van de zorg door middel van het zorg prestatie model. Vanaf januari 2022 is het daadwerkelijk zover. De GGZ en FZ zorg zal vanaf dat moment over gaan op deze nieuwe manier van zorgbekostiging. Er zal worden gewerkt met prestaties in plaats van DBC’s, DBBC’s of zorgprofielen. De vraag is wat dit voor uw instelling betekend en hoe u zich het beste kan voorbereiden.
Wat is het zorgprestatiemodel?
Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 de nieuwe bekostigingsvorm komt voor de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de Forensische zorg (FZ). Zo zullen de Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s), Diagnose Behandel-Beveiligingscombinaties (DBBC’s) en Zorg Zwaarte Pakketten (ZZP’s) verdwijnen.
Het zorgprestatiemodel is ontwikkeld door de Nederlands Zorgautoriteit (NZA) en streeft met de ingang van het zorgprestatiemodel naar eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg en minder administratieve lasten. De verandering staat al een tijd op de agenda en in eerdere blogs hebben wij u geïnformeerd over hoe u zich optimaal voor kunt bereiden op deze verandering en hebben wij u tips gegeven om geen vervelende verassingen tegen te komen.
Wat verandert er voor mijn instelling?
Uw instelling zal zich moeten opmaken voor de aankomende verandering per januari 2022. De verandering zal plaatsvinden voor alle instellingen die te maken hebben met de GGZ of FZ waardoor dit een verandering in verschillende processen vereist, denk aan uw registratieproces, het declaratieproces en uw AO/IC. Met de ingang van het zorgprestatie model zal ook uw systeem (ECD/EPD) veranderen zodat u vanaf januari 2022 een systeem heeft wat uw processen voldoende ondersteund om de geleverde zorg te kunnen declareren.
Klaar voor de verandering?
Echter blijkt er ook discussie te zijn rondom de implementatie van het zorgprestatiemodel. Zo vereist de verandering veel technische wijzigingen. Leveranciers geven aan dat deze wijzigingen vooralsnog moeilijk te realiseren zijn aangezien de technische specificaties nog niet volledig geleverd zijn. Hierdoor lopen leveranciers eventuele vertragingen op of zijn niet in staat volledig het zorgprestatiemodel te implementeren in hun systeem. Dit heeft ook impact op de zorginstelling. Uw instelling kan namelijk het proces pas echt goed doorlopen op het moment dat de leverancier alle wijzigingen rondom het zorgprestatiemodel geïmplementeerd heeft.
Wat kan ik doen om mij goed voor te bereiden?
Om u goed voor te kunnen bereiden op de verandering naar het zorgprestatiemodel wordt aangeraden om uw huidige processen te inventariseren. Vanuit uw huidige processen kunt u beoordelen welke organisatieonderdelen te maken krijgen met de verandering en wat dit voor hen betekent. Zorg ervoor dat uw zorgverleners goed op de hoogte zijn van de nieuwe bekostigingsmethodiek, zodat zij in staat zijn vragen van cliënten te beantwoorden.
Ga met uw leverancier in gesprek over de veranderingen en wacht niet af tot de verandering in gang gezet moet worden. Neem hierin het voortouw en maak hierbij gebruik van de checklist van het NZA. Ga samen de discussie aan en geef ook aan waar de verbeterpunten liggen met betrekking tot de implementatie van het zorgprestatiemodel in uw instelling. Het is tenslotte niet alleen een verandering van bekostiging, maar ook de mogelijkheid om uw huidige proces te optimaliseren.
Heeft u ondersteuning nodig bij het inventariseren van uw processen en het uitvoeren van een impactbepaling ter voorbereiding van het zorgprestatiemodel? Neem contact met The Beagle Armada, wij begeleiden u door het volledige proces.