Na weken van onzekerheid starten steeds meer instellingen hun zorg weer op. In vrijwel alle sectoren zijn er de afgelopen maanden harde keuzes gemaakt. Vaak zijn alleen cliënten behandeld waarbij zorg cruciaal was. Dit betekent veel voor hun ontwikkeling, maar ook veel voor de financiën van zorgaanbieders. Declaraties zullen voor velen slechts een fractie zijn van de norm.

De komende periode zullen die declaraties gelukkig weer toe gaan nemen. Dit zorgt voor een piek in het administratieve werk, maar biedt ook de mogelijkheid om de liquiditeit op orde te brengen. Het is zaak om de productie en de instroom weer op gang te brengen, met extra aandacht voor het proces dat daarvoor zorgt. Hoe beter u de volgende drie groepen organiseert, hoe sneller uw liquiditeit weer op orde is:

 

1. Goede administratie zorgprofessionals

Afhandeling van declaraties begint bij een duidelijke administratieve verwerking van de zorg. Het werk van zorgprofessionals stond al onder druk en dat zal alleen maar toenemen, nu zij cliënten kunnen behandelen die ze al enige tijd niet hebben geholpen. Een goede balans tussen aandacht voor de cliënt en aandacht voor de administratie is al lastig, maar wordt een nog grotere uitdaging omdat er een piek in de administratieve belasting valt te verwachten. Verwerken zorgprofessionals de zorg echter niet goed in het ECD, dan levert dit meer werk op voor andere medewerkers en loopt u het risico op onvolledige declaraties.

 

2. Goede verwerking zorgadministratie

Het is aan uw zorgadministratie om die geleverde zorg zo goed en volledig mogelijk te verwerken. Hoe nauwkeuriger alle gewerkte uren worden gebundeld en gecontroleerd, en tijdig worden ingediend, hoe beter de periodieke declaraties, hoe groter de geldstroom.

 

3. Goede check door controller

Ook aan het einde van dit proces neemt de druk de komende maanden toe. Het is aan uw controllers om de laatste check uit te voeren. Hun werk verandert misschien niet, maar het belang neemt toe. Ook zij zijn een cruciale schakel in het verbeteren van uw liquiditeitspositie.

 

Aandacht en mankracht

Hoe beter de schakels in dit proces werken en hoe bewuster ze zijn van elkaar, des te sneller zijn uw declaraties weer op een acceptabel pijl. Het helpt om de administratiepiek op te vangen én om problemen met de liquiditeit op te lossen. Natuurlijk is het belangrijkste dat de zorg weer gaat lopen en dat dit op een goede en verantwoorde manier gebeurt, maar ook het oplossen van financiële problemen begint nu. Geef uw zorgadministratie daarom de aandacht en mankracht die nodig zijn om zowel zorg als financiën weer op het peil te krijgen waar ze horen te zijn.

 

Lees hier meer over het belang van bedrijfsprocessen.

 

The Beagle Armada: Oog voor verandering, hart voor de zorg