Vanaf 1 juli zijn alle zorgverleners in Nederland wettelijk verplicht om cliënten inzage te geven in hun medische dossiers. Softwareleveranciers zijn al druk bezig met functionaliteiten die dit mogelijk maken, maar dit betekent niet dat u als zorginstelling zelf achterover kunt leunen. Drie aandachtspunten die u de komende weken in de gaten moet houden. 

1. Controleer of uw ECD klaar is voor inzage 

Het klinkt als een open deur en het is iets waar u eigenlijk altijd alert op moet zijn, maar het is van groot belang dat de informatie in uw ECD op orde is. De inzage maakt bepaalde onderdelen van het ECD zichtbaar voor cliënten. Wie is de behandelend zorgverlener, welke medicijnen krijgt iemand, wat zijn de doelstellingen? Die informatie moet dus wel goed in het ECD zijn verwerkt. Is dat het geval, dan is het organiseren van de inzage vooral een technisch verhaal. Is die informatie niet goed beschikbaar, dan wordt dit een stuk ingewikkelder. Cliënten krijgen dan immers geen of onvolledige inzage. 

2. Kader bevoegdheden af 

Het inzien van medische gegevens wordt niet alleen mogelijk voor cliënten, maar ook voor naasten. Familieleden, mantelzorgers en andere personen rond de cliënt kunnen in sommige gevallen meekijken. Toch is niet alle informatie per definitie beschikbaar voor iedereen. Iedere groep heeft verschillende bevoegdheden. Vanwege de AVG is het zaak dat u daar zorgvuldig mee omgaat. Stem de verschillende profielen daarom goed af met uw softwareleverancier. 

3. Bereid personeel voor op inzage 

Tenslotte is het natuurlijk zaak dat iedereen in uw organisatie weet wat er gaat veranderen en hoe dit technisch werkt. Zorgprofessionals zijn degenen met de kortste contactlijn naar de cliënten en zullen dus de meeste vragen krijgen. Zorg er daarom voor dat uw personeel goed is voorbereid op de nieuwe functionaliteit en dat ze goed kunnen uitleggen hoe cliënten hiermee om kunnen gaan. 

Laat u niet verrassen 

Laat u in juli niet verrassen door de nieuwe regelgeving en zorg dat u voor die tijd naar deze aandachtspunten heeft gekeken. Kijk kritisch naar uw ECD, overleg met uw leverancier en train uw personeel. Dan is de inzage niet veel meer dan een kijkje in een goed georganiseerde zorgadministratie.  

Lees hier meer van onze blogs