TBA ziet in de Jeugdzorg de aandacht voor risicomanagement groeien. Het in kaart brengen en beheersen van risico’s heeft namelijk veel meerwaarde voor de bedrijfsvoering van Jeugdzorginstellingen wanneer je dit op de juiste manier doet.
Risicomanagement
Risicomanagement bestaat uit een doorlopende cyclus van verschillende stappen. Als eerste stap moeten de interne processen duidelijk zijn en overeenkomen met de huidige wet- en regelgeving en contractafspraken met de gemeentes. Vanuit daar kan de volgende stap gezet worden naar het in kaart brengen van de risico’s die zich gedurende de processen voor doen. Wanneer zowel de interne processen als de bijbehorende risico’s in beeld zijn, kan bepaald worden wat de meeste passende beheersmaatregelen zijn.
Een goede beheersmaatregel moet de kans dat het risico zich voordoet, aanzienlijk verkleinen. Wanneer de kans op het voorkomen van dat risico onvoldoende verkleind kan worden, zal er een andere maatregel genomen moeten worden om de impact van het risico zo klein mogelijk te maken. De laatste stap van de cyclus is evaluatie van de effectiviteit en bijsturen.
Beheersmaatregelen evalueren
Zodra de risico’s en de beheersmaatregelen uitgewerkt zijn, zal er regelmatig geëvalueerd moeten worden of de beheersmaatregelen wel het gewenste effect hebben. Daarnaast kunnen er ontwikkelingen zijn binnen of buiten de instelling die veranderingen in het proces veroorzaken en daarmee ook invloed hebben op de vastgestelde risico’s en werking van de beheersmaatregelen. Hier zal dan op geacteerd moeten worden.
Wanneer je als zorginstelling een goed control framework met evaluatiecyclus hebt georganiseerd zal je beter inzicht hebben in de risico’s waar jij als instelling mee te maken hebt en ook tijdig kunnen bijsturen wanneer zich veranderingen voordoen.
Ontwikkeling Control Framework
Om instellingen te helpen bij deze risicobeheersing, zijn wij bezig met het ontwikkelen van een makkelijk bruikbaar Control Framework. Dit is een op Horizontaal Toezicht gebaseerd instrument voor het in kaart brengen, prioriteren en beheersen van risico’s. Hierbij valt te denken aan risico’s op het gebied van registratie, declaratie, verantwoording, en data-analyse.
We ontwikkelen dit instrument in samenwerking met enkele Jeugdzorginstellingen, en stellen dit daarna beschikbaar voor geïnteresseerden uit de Jeugdzorg. We doen dit onder andere door het organiseren van een Rondetafelconferentie.
Wilt u meer weten over het Control Framework en/of de events die wij daaromheen organiseren? Neem dan contact op met Liza Bastiaansen.