Wijziging van het woonplaatsbeginsel: een wetswijziging die een jaar werd uitgesteld, maar op 1 januari 2022 in werking gaat treden. Het afgelopen jaar is veel aandacht besteedt aan de voorbereiding. Niet alleen werden stappenplannen opgesteld, maar ook Webinars georganiseerd.
In hoeverre zijn zorginstellingen er klaar voor? The Beagle Armada besloot, ruim 3 maanden voor de inwerkingtreding van de wijziging woonplaatsbeginsel, een rondetafelconferentie te organiseren. Diverse zorginstellingen hebben zich aangesloten. Samen evalueerden we de fases van aanloop- en uitvoeringstraject dat voor de boeg ligt, en zijn de behoeften gedefinieerd.
Waar staan de zorginstellingen en wat zijn knelpunten? Wat hebben zij nodig en hoe organiseren ze de overgang? En wat betekent de wijziging van het woonplaatsbeginsel voor de organisatie?
5 fases voor zorginstellingen
De wijziging van het woonplaatsbeginsel verloopt voor zorginstellingen volgens onderstaande fases. The Beagle Armada werkt dit model inhoudelijk verder uit om handvaten te kunnen bieden aan zorginstellingen.
Fase 1: Informeren zorgaanbieders welke jeugdigen administratief verhuizen. Veel gemeenten hebben de zorgaanbieders nog niet geïnformeerd. Eind september zal alle overdracht plaatsgevonden hebben. Zorgaanbieders kunnen zich vanaf dan richten op de opvolgende fases.
Fase 2: Regelen zorg continuïteit bij verhuizing jeugdige. Wat houdt de verhuizing in voor de zorgcontinuïteit? De aandacht moet niet alleen liggen op het administratieve vlak, maar de focus dient ook gericht te zijn op het verlenen van zorg.
Fase 3: Administratief verhuizen jeugdigen. Toewijzingen worden verzonden en mutaties dienen doorgevoerd te worden. Houdt controle op de volledigheid van de te ontvangen toewijzingen.
Fase 4: Informeren wettelijke vertegenwoordigers. Hoe ga je de wettelijk vertegenwoordigers en andere betrokkenen op de hoogte stellen van de administratieve verhuizing?
Fase 5: Inregelen processen nieuwe instroom vanaf 1 januari 2022. De processen gaan anders lopen dan men gewend is. Breng veranderingen op tijd in beeld, zodat processen aangepast kunnen worden.
Conclusies
Een ochtend vol vragen, verschillende visies en gedeelde kennis leidde tot een aantal conclusies over de wijziging van het woonplaatsbeginsel.
- Bijna alle zorgaanbieders bevinden zich in fase 1: informeren door gemeenten over jeugdigen die administratief verhuizen. Slechts een klein deel van de gemeenten heeft het overzicht aangeleverd. Zorgaanbieders komen in de knel wanneer zij de administratieve zaken afgewikkeld moeten hebben voor het einde van het jaar.
- Zorgaanbieders zien dat gemeenten verlengingen afgeven met een einddatum 31-12-2021. Het is nog niet bekend of de betreffende gemeente wel of niet financieel verantwoordelijk blijft. Het gevolg is dat in januari gaten zullen ontstaan met betrekking tot missende toewijzingen. Er zal veel inspanning geleverd moeten worden om de toewijzingen binnen te krijgen. Vooral met gemeenten waar nog geen contract onder ligt. Dit zal financiële gevolgen hebben.
- Wat moet je doen als je als instelling cliënten krijgt bij gemeenten waar je nog geen contract mee hebt? En wat als die gemeenten andere productenboeken en tarieven hanteren, dan wel allerlei contractvoorwaarden waar je moeilijk of niet aan kan voldoen? Moet je dan nieuwe contracten gaan afsluiten of komen afspraken anders tot stand? administratieve impact.
- Van resultaatgericht naar inspanningsgericht. Dit zal geen problemen opleveren wanneer zorginstellingen zorg zowel resultaatgericht als inspanningsgericht leveren. Regionaal zijn vaak dezelfde contractafspraken gemaakt. Buitenregionaal zou dit wel problemen op kunnen leveren.
- Zorgen worden geuit met betrekking tot de zorg continuïteit van de jeugdigen wanneer het woonplaatsbeginsel wijzigt. Als het wijkteam verandert, d wwaar zit de controle dan op de inhoud van de zorg? Hoe wordt hier regie op gehouden? Vragen waar op dit moment geen duidelijk antwoord op gegeven kan worden. Dit zal de aankomende tijd steeds meer ingekleurd gaan worden.
- Het bepalen van het woonplaatsbeginsel is niet in elke situatie duidelijk voor zorgaanbieders. Een casus die ingebracht is door een van de zorgaanbieders hebben wij met elkaar besproken. Het roept nog veel vragen op.
Een belangrijke vraag is hoe zich dit verder ontwikkelt. Wat hebben zorginstellingen nodig om de wijziging van het woonplaatsbeginsel zorgeloos te laten verlopen? Er is voor zorginstellingen een hoop onzekerheid. Hoe ga je hiermee om?
In de RTC kwam naar voren dat het goed zou kunnen werken om de uitdaging ook als risico management te gaan zien. Je kunt bijvoorbeeld scenario’s opstellen om grip te krijgen op hoe de financiële en administratieve impact van de verandering gaat uitpakken. Daarbij is het verstandig om die scenario’s per ‘doelgroep’ (verblijf, pleegzorg, ambulant) aan te leggen.
Ook werd geopperd dat het goed is om alvast eigen overzichten te maken om straks de informatie van de gemeenten mee te kunnen controleren. Wel uiteraard vanuit ieders eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden: gemeenten zijn aan zet om de eerste stap te zetten.
Het is gebleken dat het erop lijkt alsof je een beetje op de handen zit als gemeenten nog geen initiatief hebben genomen, maar dat je feitelijk best wel al voorbereidingen kunt treffen.
Met de deelnemers aan de RTC is afgesproken om elkaar geïnformeerd te houden en ook een volgende bijeenkomst op te zetten. Het is waardevol gebleken om met elkaar in gesprek te blijven, te sparren, kennis te delen en vooral om elkaar te helpen.
Houd uw mailbox in de gaten voor nieuws en volg ons op LinkedIn . Daar houden we u, via regelmatig gepubliceerde artikelen, ook op de hoogte van allerlei ontwikkelingen in ons vak.
The Beagle Armada: Oog voor verandering – Hart voor de zorg