De basis van goede zorg is een goede diagnose. Wij hebben weliswaar klanten in plaats van cliënten, maar ook daarbij is een goede analyse cruciaal. De uitdagingen en problemen die u in uw organisatie ervaart, hebben soms oorzaken die daar op het eerste oog ver vanaf staan. Daarnaast kunnen de oplossingen voor die problemen ook positieve gevolgen hebben op heel andere plekken in de organisatie. We zorgen voor blijvende, organisatorische verbeteringen in plaats van voor symptoombestrijding. Maar hoe doen we dat?

SSBK-methode

Veel klanten vragen ons om oplossingen voor meerdere vraagstukken. Ze zien het liefst een projectvoorstel dat die vraagstukken zo snel mogelijk oplost. Een zichtbaar, voelbaar ingrijpen op de werkvloer. Logisch, maar toch vinden wij het belangrijk om te achterhalen wat er schuilgaat achter die vraagstukken. De ervaring leert dat ad-hoc oplossingen vaak maar pleisters op wonden zijn, die niet heel lang blijven zitten. Wij hanteren bij het maken van voorstellen daarom altijd de SSBK-methode.

Met deze methode werken we in vier stappen toe naar de kern van het probleem, en dus naar de kern van de oplossing. We kijken eerst naar de situatie nu: waar bent u ontevreden over, wat gaat er niet naar behoren? Daarna willen we goed begrijpen wat de gewenste situatie is: wat zijn de doelen en waar zijn die uit opgebouwd? Vervolgens kaderen we af wat de blokkades zijn, die voorkomen dat u de gewenste situatie bereikt. Doordat we de blokkades goed kennen en snappen waarom ze er zijn, kunnen we ze vervolgens wegnemen. Zo simpel als deze stappen klinken, zo vaak worden ze overgeslagen.

Overkoepelende kernvraag

Dat is zonde, want dankzij deze methode zien we vaak overkoepelende oorzaken achter de diverse problemen. Zo lijken overbewerking, veel onnodig wachten en overproductie drie verschillende knelpunten. Toch komen ze voort uit slechte samenwerking tussen afdelingen en onduidelijke afspraken over verantwoordelijkheden. Zo kunnen we de oplossing van al die, op het oog uiteenlopende problemen, formuleren in één overkoepelende Kernvraag.

Duurzame oplossing

Waar u in eerste instantie hoopt op een hele stapel pleisters, blijkt er een remedie te zijn die alle wonden van binnenuit heelt. Een goede diagnose, een duurzame oplossing; met deze techniek is het mogelijk.

Bent u benieuwd wat de SSBK-methode leert over uw organisatie, neem dan contact met ons op.

TBA Services: Beter in beheer

Lees hier meer van onze blogs: