De afgelopen twee donderdagen waren we op bezoek bij de Health Business Week van de Erasmus School of Health Policy & Management in Rotterdam. Voor Eline was het een weerzien met haar oude universiteit en met het evenement, dat ze ook als student bezocht. Hoe was het om weer terug te zijn en wat hebben we met TBA kunnen delen?
Werk van een consultant
Natuurlijk was het leuk om weer terug te zijn en mensen te spreken die mijn oude opleiding volgen, maar ik was hier ook wel met een doel. Als student zag ik tijdens de Health Business Week ontzettend veel bedrijven. Ik was onder de indruk van al die organisaties die belangrijke dingen leken te doen in de gezondheidszorg, maar ik zat ook vaak met dezelfde vraag: wat doen ze nou echt? Nu konden we met TBA laten zien dat dit ook anders kan. We hebben, zowel tijdens een bedrijfspresentatie als tijdens een workshop, geprobeerd om zo duidelijk mogelijk te zijn. Over de bijdrage van TBA aan de zorg, maar ook over het werk van een consultant. De workshop en presentatie werden gezamenlijk door collega’s van TBA Advies en TBA Services verzorgd, zodat we zowel de kant van de consultants functioneel beheer als van de business consultants konden belichten. Zo werd ook het snijvlak tussen beide expertises duidelijk.
Het belangrijkste was voor mij het samen bespreken van een case. We legden de studenten een fictieve zorginstelling voor. Ze hebben daar sinds twee jaar geleden een nieuw Electronisch Cliënten Dossier dat niet naar behoren werkt, maar er blijkt al snel nog meer niet op orde. Er wordt zorg geleverd aan cliënten die nog niet in zorg zijn, aanmeldingen verlopen niet vlekkeloos en er is interne onrust. Wij stelden de studenten de vraag waar die problemen nou eigenlijk echt vandaan komen en hoe je ze zou kunnen oplossen?
Administratieve processen in de bedrijfsvoering
Het viel ons op dat de administratieve processen in de bedrijfsvoering van een zorginstelling voor veel studenten onbekend terrein zijn. Het is een onderbelichte kant van de zorg, maar wel één waar een hoop te bereiken is. Een correcte administratie is immers de bron van bruikbare stuurinformatie, succesvolle declaratie en daarmee een financieel stabiele organisatie.
De oplossing van de vraag, hebben we samen uitgedacht aan de hand van de SSBK-methode. Deze methode gebruiken wij dagelijks in onze werkzaamheden. Aan de hand van beschrijvingen van de huidige Situatie, de gewenste Situatie, Blokkades en Kernvraag, kun je ingewikkelde vraagstukken heel gestructureerd in kaart brengen. We zijn met zijn alleen in het hoofd van de consultant gekropen en hebben geprobeerd om op een logische manier een oplossing te vinden. Tot mijn grote plezier kregen we van veel studenten terug dat dit heel goed werkte. Ze hebben echt een goed beeld van ons werk. Functies kunnen interessant klinken, maar zijn vaak best vaag. We hebben nu de duidelijkheid kunnen scheppen die ik zelf een beetje miste als student.
Wat ze daarmee gaan doen, is afwachten. Ik ben in elk geval blij dat we duidelijk zijn geweest. Over wat we doen en hoe belangrijk het is om de administratieve kant van de zorg beter te organiseren. Wie weet treedt er de komende jaren wel iemand in mijn voetsporen als nieuwe collega vanuit mijn oude opleiding.
Lees hier meer van onze blogs: