Alle zorginstellingen dromen ervan: een elektronisch cliënten dossier (ECD) dat vlekkeloos werkt en waarin zorgverleners precies weten wat hij of zij moeten doen. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. Vaak zijn er issues en wordt er nog niet optimaal met het ECD gewerkt. Steeds vaker komt vanuit zorgverleners en managers de vraag naar effectieve trainingen zodat er goed met het ECD gewerkt kan worden. Maar hoe ziet een goede training er eigenlijk uit?
1. Stel jezelf voor!
Het komt vaak genoeg voor: je volgt zelf een training, maar je hebt eigenlijk geen idee wie de trainer is. Hierdoor is de afstand tussen trainer en zorgverleners behoorlijk groot. Stel jezelf voor: wie ben je, wat is jouw rol binnen de zorginstelling precies? Maak het informeler en toegankelijker.
2. Gebruik eenvoudige taal
Lange zinnen met moeilijke woorden? Grote kans dat je zorgverleners snel zijn afgehaakt en de boodschap die je wil overbrengen niet goed over komt. Zonde, want de tijd die zorgverleners hebben gekregen om de training te volgen is kostbaar! Maak een presentatie met korte zinnen en gebruik eenvoudige taal, zodat de training voor iedereen goed te volgen is.
3. Visualiseer: maak gebruik van schermprints en illustraties
Afbeeldingen werken vaak verhelderend, zeker als het schermprints zijn van het ECD waar mee gewerkt wordt (let op het anonimiseren van gegevens als dat nodig is!). Het is herkenbaar voor je zorgverleners. Sta stil bij belangrijke onderdelen en vertel wat ermee bedoeld wordt of wat de bedoeling ervan is. Je kunt dit natuurlijk ook laten zien in het ‘echte’ ECD, los van je presentatie.
4. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!
Als je een training geeft in het ECD waarbij niet geoefend kan worden, blijft de lesstof minder goed hangen. Je zorgverleners leren immers beter door de bijgebrachte kennis in praktijk toe te passen. Vrijwel alle ECD leveranciers bieden test- of trainingsomgevingen aan die hiervoor gebruikt kunnen worden. Je kunt eventueel van tevoren al wat dossiers van testcliënten klaarzetten of invullen, zodat je zorgverleners voorbeelden hebben.
5. Ruimte voor vragen
Zorg dat er in je training voldoende tijd en ruimte is om vragen te stellen. Geef dit bij het begin van je training direct aan en zorg ervoor dat je zorgverleners zich comfortabel genoeg voelen om vragen te stellen. Ook als de training is afgelopen, kunnen je zorgverleners vast nog ergens met vragen terecht. Door te vermelden waar ze naartoe kunnen met vragen, borg je een stukje nazorg van je training. Ook helpt het om regelmatig nog eens langs te gaan om te vragen hoe het werken met het ECD gaat sinds je zorgverleners de training hebben gevolgd. Een aanspreekpunt op de werkvloer is erg waardevol!
Ondersteuning van The Beagle Armada
Onze consultants hebben veel ervaring met het geven van ECD trainingen voor zorgverleners. Natuurlijk heeft elke zorginstelling andere behoeften en is er dus ook vraag naar ECD trainingen op maat. Kunnen wij iets voor je betekenen? Je kunt vrijblijvend contact opnemen via info@thebeaglearmada.nl