Het gebruik van een online omgeving voor het inzien van patiënt- of cliëntgegevens is steeds meer in opkomst. Vanaf juli 2020 heeft een cliënt wettelijk recht op inzage in zijn of haar dossier. In welke vorm deze inzage wordt gegeven, is de zorginstelling vrij. Veelal wordt in de praktijk gebruikgemaakt van een cliëntportaal, welke vaak door de ECD leverancier wordt aangeboden. Echter is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) ook steeds meer in opkomst. Momenteel zijn er subsidieregelingen die het extra aantrekkelijk maken om hier nu alvast in te investeren, zodat u alvast goed voorbereid bent.
Cliëntportaal: ideaal voor cliënt en geliefden
Een cliëntportaal is één van de bekendste manieren om inzicht te krijgen in het eigen dossier of dat van naasten. Onder andere rapportages en zorgplannen zijn hier zichtbaar. Prettig voor de cliënt om dit nog eens na te lezen, maar zeker ook voor naaste familieleden die graag op de hoogte willen zijn van het dagelijks welzijn van hun geliefden. Vaak biedt het cliëntportaal ook de mogelijkheid voor familieleden om vragen te stellen aan zorgverleners die rechtstreeks bij de cliënt betrokken zijn. Ideaal dus, zo’n cliëntportaal!
Hoe mooi en goed een cliëntportaal nu ook werkt, er zitten ook nadelen aan. Zo is een cliëntportaal gebonden aan één zorginstelling en kunnen zorgverleners van andere zorginstellingen, bijvoorbeeld van het ziekenhuis, hun informatie hier niet in kwijt. Om een cliënt toch van alle informatie over zijn of haar gezondheid te kunnen voorzien, zijn dus meerdere applicaties of ander soort oplossingen nodig.
PGO: subsidies voor betere samenwerking
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) speelt hierop in. In een PGO wordt namelijk informatie van diverse zorgverleners weergegeven. Denk hierbij aan huisarts en wijkverpleegkundige, maar ook aan een psycholoog of medisch specialist. Daarnaast is het voor de cliënt zelf ook mogelijk om informatie in zijn PGO te plaatsen. Hiermee kan de cliënt zelf zijn gezondheid dus ook goed monitoren.
Om goed gebruik te kunnen maken van een PGO, is het belangrijk dat data op een uniforme manier worden geregistreerd door zorginstellingen. We schreven hier al eerder over in deze blog. Middels een speciale koppeling (een zogenaamde DVZA) die onder andere wordt verzorgd door Open HealthHub, kan de informatie uit een elektronisch cliënten dossier goed worden ontsloten naar een PGO. Op deze manier kan een PGO goed gevuld worden en ook een meerwaarde zijn voor de cliënt. We zien dat PGO’s steeds meer in opkomst zijn. Zeker nu er gebruik gemaakt kan worden van diverse subsidieregelingen, kan het voor zorginstellingen interessant zijn om de mogelijkheden op dit gebied te gaan verkennen.
In de huidige subsidieregeling InZicht is er in totaal €30 miljoen beschikbaar gesteld met als doel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg te versnellen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet u eerst een contextanalyse maken waarin onder andere de klantreis wordt beschreven. Een plan van aanpak volgt hierop waarin onder andere het projectdoel, de voorwaarden en de uitgangspunten worden beschreven. Vervolgens kan de subsidieaanvraag worden ingediend. Let erop dat u de subsidieaanvraag vóór 1 september 2021 doet! De uiteindelijke taken behorend bij het project hoeven dan nog niet geïmplementeerd te zijn. Hiervoor geldt een deadline van 31 december 2022.
Goede aansluiting
Uw cliënt goed informeren en op de hoogte houden over zijn persoonlijke gezondheid in samenwerking met andere zorginstellingen, kan zeer waardevol zijn. Een goede aansluiting op een PGO is hierin een goede stap. Met de subsidiemogelijkheden in gedachte, kan nu het moment zijn om hiermee aan de slag te gaan. The Beagle Armada ondersteunt graag in het verzorgen van subsidieaanvragen rondom PGO’s. Neem gerust contact op om na te gaan wat wij voor u kunnen betekenen.