TBA ziet in de Jeugdzorg het belang van risicomanagement door zorginstellingen groeien. Het structureel in kaart brengen en beheersen van risico’s heeft namelijk veel meerwaarde voor de continuïteit van Jeugdzorg wanneer je dit op de juiste manier doet.
Een risico is: de kans op een gebeurtenis maal de ernst van die gebeurtenis.
We schrijven hier ook al langer over. Over een aanpak voor risicomanagement publiceerden we eerder in de blog Risicomanagement in de jeugdzorg, en op 29 juni behandelden we randvoorwaarden om dit goed te doen. Ook vroegen we op LinkedIn aandacht voor een goede voorbereiding voor 2023.
Wij zien vier belangrijke kaders voor risicomanagement die kunnen helpen in de aanpak voor 2023, en deze schetsen we hieronder.
Vier kaders
Veranderingen in wet- en regelgeving
Maak een analyse van de veranderingen in de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld in de administratieprotocollen van de financiers, en bepaal de impact hiervan op de eigen werkprocessen. Doe dat niet alleen – zoals gebruikelijk – in termen van vernieuwing van werkinstructies maar ook in termen van risico’s.
Eigen jaarplannen
Vanuit de organisatie zullen ook allerlei eigenstandige beleidswijzigingen worden doorgevoerd in 2023. Er zullen prioriteiten zijn gesteld op het gebied van zowel zorg als bedrijfsvoering, en op het gebied van AO/IC. Zet deze op een rij en bepaal de impact op huidige processen en risico’s.
Jaarafsluiting 2022
Begin 2023 zal de jaarafsluiting 2022 opgesteld zijn. Hier volgen veel inzichten over financiën en risico’s uit, zeker als je deze jaarafsluiting vergelijkt met de begroting voor 2022. Identificeer nieuwe risico’s en breng deze over naar de risicolijst voor komend jaar om vandaaruit verder te monitoren.
Roadmap van de softwareleverancier
De leverancier van het ECD of het EPD heeft ook de belangrijkste wet- en regelgeving als het goed is verwerkt in de software, bijvoorbeeld in het berichtenverkeer. Daarmee is de doorontwikkeling van het ECD/EPD nog niet klaar, en dit loopt gewoon door in 2023. De softwareleverancier zal hierbij prioriteiten stellen, en volgorde in het werk aanbrengen en ander werk niet doen. Dit kan de risicobeheersing van de zorgaanbieder beïnvloeden, dus het is belangrijk om goed kennis te nemen van de Roadmap voor 2023.
Verwerken in het proces van risicobeheersing
Uit de bovenstaande kaders komen risico’s voor als gevolg waarvan de bestaande risico’s moeten worden geactualiseerd of nieuwe risico’s moeten worden toegevoegd aan de risicolijst. Kijk ook goed naar de beheersmaatregelen die zijn geformuleerd en wanneer de checks worden gedaan. En, niet onbelangrijk: zorg dat de eigenaar van de risico’s weet dat hij/zij eigenaar is en wat er moet gebeuren als ongewenste gebeurtenissen optreden.
Aanpassingen in de structuur?
Het aanpakken van risicomanagement langs bovenstaande lijnen is best een omvangrijke opgave. De inhoudelijke kant van het kennen en beheersen van risico’s kent ook een grote procesmatige opgave, en vereist flink wat van de organisatie. Het gaat hier immers ook over besturing en samenwerking binnen de organisatie. Dat kan afschrikken, maar toch geldt: hoe groter de aanpak, hoe groter de baten. Het verdient aanbeveling om ‘structureel procesmatig bezig zijn met risico’s’ te laten ondersteunen door aanpassingen in de organisatie.
Benieuwd naar meer inzicht hierin? Wil je weten waar je moet beginnen, als je er nog niet of alleen op kleine schaal mee bezig bent? Of heb je andere vragen? Neem contact op met Liza Bastiaansen.
TBA – oog voor verandering, hart voor de zorg