Bij The Beagle Armada hebben we oog voor verandering en hart voor de zorg. In onze zoektocht naar nieuwe manieren om de zorg te organiseren volgen we binnenkort een workshop over Design Thinking bij Hannelore Albrecht en Joyce Oomen. Want volgens ons is Design Thinking meer dan een buzz word. Het zou de productiviteit in de zorg wel eens flink kunnen verhogen. We namen in gesprek met Hannelore alvast een voorproefje op onze workshop en delen die graag met u.

 

Betere en langdurigere oplossing

Design Thinking is een denkmethodiek. Het gaat er vooral om dat je een bepaalde mindset ontwikkelt waarmee je, tijdens het ontwikkelen van producten of het verbeteren van processen, kijkt naar de problemen van de gebruiker. Veel organisaties willen die problemen zo snel mogelijk oplossen. Als dat lukt is het probleem misschien wel even weg, maar weet je eigenlijk nog steeds niet wat dat probleem werkelijk is. Hoe beter je dat begrijpt, hoe beter en langduriger de oplossing.

In de zorg is hierin absoluut ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld bij het gebruik van softwarepakketten. Een ICT-leverancier biedt een pakket en zegt: dit lost je problemen op. Maar die leverancier kijkt vaak helemaal niet goed naar het proces van de gebruiker. Waar heeft die moeite mee en speelt de software daar wel op in? Daarnaast kun je je ook afvragen: hoe verloopt überhaupt de samenwerking tussen ICT en zorgprofessional? Tussen hen zie je nu vaak een grote afstand. Die kun je met Design Thinking verkleinen.

 

Handvatten van Design Thinking

Dat gaat niet alleen door middel van een vast stappenplan. Design Thinking biedt allerlei verschillende handvatten, waarvan je er een aantal kunt inzetten of het gehele proces kan doorlopen. Vaak begin je in elk geval met interviews. Andere middelen zijn de customer journey – de weg die een gebruiker aflegt met een product – rolspellen en visualisaties. Ze helpen allemaal om de vinger achter een probleem te krijgen. Dat moet je vervolgens gaan oplossen.

Hoewel het voor de hand ligt om dan veel tijd te stoppen in een prototype, doe je dat juist niet. Wat volgt is een heel simpele schets, die je vervolgens uitgebreid test, evalueert en verbetert. Ook dat is in het geval van ICT in de zorg een welkome verandering.

Veel leveranciers werken uitgebreid aan nieuwe software die een zorginstelling pas erg laat gaat testen. Het programma ziet er vaak gelikt uit en heeft al veel tijd en geld gekost. Een klant is dan minder geneigd om te zeggen: ‘dit sluit helemaal niet aan bij wat ik nodig heb.’ Die denkt eerder: daar zit nou al zo veel geld in, laat ik het maar gewoon gaan gebruiken. Begin je met een slecht prototype, dan sluit de uiteindelijke versie veel beter aan op de behoeften van de klant. Dat geldt voor software, maar net zo goed voor het verbeteren van processen.

 

Oplossend vermogen vergroten

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe een andere manier van denken tot praktische verbeteringen op de werkvloer kan leiden. De handvatten die Design Thinking biedt, zijn dus niet alleen toe te passen op de implementatie van producten, maar ook op de processen en de manier van samenwerken.

Design Thinking is niets nieuws. Binnen commerciëlere bedrijven en start-ups wordt het veel toegepast. De methodieken zijn zeker niet heilig, maar de zorg, toch een sector waar het oplossen van problemen eigenlijk de kern is, kan een hoop leren van het oplossend vermogen van Design Thinking

 

The Beagle Armada: Oog voor verandering, hart voor de zorg