Wat is het verschil tussen een cliëntenportaal en een PGO? Waarom zijn er meerdere PGO’s? Het zijn maar twee van de vele vragen die we afgelopen vrijdag stelden aan Carlijn Gerritzen tijdens haar training over de Persoonlijke GezondheidsOmgeving. De PGO is een dienst die nog erg in ontwikkeling is. Juist daarom willen we ons er in deze fase in verdiepen. Zo kunnen we uw organisatie tijdig adviseren met de juiste informatie. We kunnen ons voorstellen dat ook u vragen heeft over de PGO, daarom zetten we hier vast wat prangende zaken op een rijtje.

 

Wat is het verschil tussen cliëntenportaal en PGO?

Het aanbieden van een PGO aan de burger komt voort uit een wens van de overheid en vanuit de Nederlandse Patiëntenfederatie. Nu er steeds meer online omgevingen en apps komen, die je iets vertellen over je gezondheid, is het ook steeds belangrijker om die kennis op één centrale plek te bundelen. Daarin zit het verschil tussen een cliëntenportaal en een PGO. Elke zorgaanbieder kan een eigen cliëntenportaal hebben. Maar als je als burger meerdere zorgaanbieders hebt, is de informatie over jouw gezondheid versnipperd. Een PGO is één digitale plek, waar de informatie van verschillende zorgaanbieders wordt gebundeld.

 

Zijn er meerdere PGO’s?

Ja, er zijn er in korte tijd veel ontwikkeld. De stichting Medmij, een samenwerking van Patiëntenfederatie Nederland en het Informatieberaad Zorg, analyseert deze en certificeert ze als ze voldoen aan een reeks eisen rondom privacy en gegevensuitwisseling. Er zijn inmiddels 24 PGO’s met een Medmij certificaat.

 

Moet ik me als zorgaanbieder verbinden aan een PGO?

Het is geen vereiste om de gegevens van uw organisatie beschikbaar te stellen aan een PGO. Het kan wel en er zijn verschillende subsidieregelingen om die service mogelijk te maken, maar zo moet u het op dit moment vooral zien: service. Een extra dienst die nog erg in ontwikkeling is. Het is nog lang niet gemeengoed onder cliënten. Of en in welke vorm het dat wel wordt, moeten we afwachten.

 

Wat als ik mee wil werken aan een PGO?

Dat betekent dat de gegevens in uw administratie en/of cliëntenportaal goed moeten samenwerken met het PGO. Gegevens moeten op eenzelfde manier worden geregistreerd (hoe noteer je waarden voor bloedsuiker en gewicht?), en het moet technisch mogelijk zijn om die gegevens uit te wisselen. Het is daarom goed om te kijken of uw software een Medmij certificaat heeft. Dit waarborgt een soepele uitwisseling van data. Heeft uw software dit certificaat niet, dan moet u met uw leverancier in overleg of en hoe die dat toch kan behalen.

 

Wij denken vooruit

Het is te verwachten dat de PGO de komende jaren nog flink wordt doorontwikkeld, maar in welke vorm is nu nog lastig te zeggen. Wordt het verplicht en in welke mate? Hoe gaat de samenwerking (of samenwerkingen?) met PGO-aanbieders er dan uitzien? Dit zijn lastige vragen en mogelijk ook helemaal geen urgente vraagstukken binnen uw organisatie.

 

De afgelopen maanden schreven we hier verschillende artikelen over het outsourcen van uw gehele of gedeeltelijke backoffice. Een van de belangrijkste voordelen daarvan is dat wij u één centrale plek bieden met actuele kennis over zorgadministratie. Het concept PGO is nog in ontwikkeling en niet voor elke sector de gebruikelijk. Mocht een PGO, of aspecten van zo’n PGO, in de toekomst verplicht worden, kunnen wij u er tegen die tijd weloverwegen advies over geven.

 

The Beagle Armada: Oog voor verandering, hart voor de zorg

 

 

Lees hier meer over het outsourcen van uw backoffice:

Uw zorgadministratie is een bron van data, doe er wat mee

3 elementen uit uw zorgadministratie die zorginkoop kunnen verbeteren

Grip op de zorgadministratie, wat is dat nou echt?

3 manieren om uw functioneel applicatiebeheer proactief te maken